- Sinkki voi lyhentää flunssan oireiden kestoa ja voimakkuutta perusterveillä ihmisillä, jos sitä imeskellään 24 tunnin sisällä oireiden ilmenemisestä.
- Sinkki vähentää flunssien määrää, kun sitä käytetään nieltynä vähintään 5 kuukautta yhtäjaksoisesti.
Näin kertoo intialaisten tutkijoiden kokoomatutkimus, joka pohjautuu 15 erilliseen tutkimukseen.
Näissä tutkimuksissa sinkki lyhensi oireiden kestoa keskimäärin yhden päivän, kun sen imeskely aloitettiin ajoissa.
Imeskelytabletti 2-4 tunnin välein
Jo alkaneeseen flunssaan ovat tutkimuksissa tepsineet imeskeltävät sinkkitabletit (lozenges):
- Tablettien annetaan sulaa hitaasti suussa, 2-4 tunnin välein hereillä olon aikana.
- Käyttö aloitetaan heti flunssan oireiden ilmettyä.
- Noin 80 mg/vrk on vaadittava sinkin kokonaissaanti (Harri Hemilän 13 tutkimuksen analyysi).
Sinkkiasetaatti on parhaiten tehonnut yhdiste. Vain yksi ulkomailta tilattavissa oleva valmiste sisältää sitä. Tabletit ovat varsin isokokoisia, joten ne saattavat tuntua joillekin epämukavilta.
Tehoavia imeskelytabletteja
Toiseksi tehokkaimpia imeskelykäytössä vaikuttaisivat olevan sinkkiglukonaatti ja -glukonaatti-glysinaatti.
Suomessa on saatavilla Lunera-imeskelytabletteja, jotka sisältävät sinkkiglukonaattia ja lisäksi mm. C-vitamiinia. Myös C-vitamiini saattaa lyhentää flunssan kestoa, ainakin yksilökohtaisesti, mutta se ei vaikuta oireiden voimakkuuteen.
Sinkkiglukonaattia sisältäviä imeskelytabletteja saa tilattua edullisemmin ulkomailta, esimerkiksi Zand-merkkisiä amerikkalaisesta iHerbistä. Niitä kannattaa hankkia isompi satsi kerralla, sillä yksi paketti riittää vain päiväksi: jo 75 mg:n annokseen tarvitaan pussillinen eli 15 kpl 5 mg:n tabletteja.
Suomessa kaupitellaan laajalti Zinkosan-imeskelytabletteja, jotka sisältävät sinkkisitraattia. Niiden tehoa ei ole kuitenkaan tutkittu, ja jotkut tutkijat pitävät imeskeltyä sitraattia flunssan suhteen epäaktiivisena muotona. Zinkosanin hyöty on siis varsin kyseenalainen.
Flunssien ennaltaehkäisy sinkillä
Lasten flunssien ehkäisyyn on parissa tutkimuksissa riittänyt
- 10 tai 15 mg sinkkiä vuorokaudessa.
- nieltävät sinkkitabletit tai -siirapit*.
Toinen näistä tutkimuksista tehtiin 2-10-vuotiailla, toinen 6,5-10-vuotiailla lapsilla. Aikuisen flunssaa ehkäisevä sinkkiannos saattaa olla edellä mainittua suurempi.
*) Alkaneen flunssan hoitoon vaaditaan suussa sulavia imeskelytabletteja, sillä niiden vaikutustapa on erilainen.
Eri yhdisteet ja sinkin maku hankaloittavat tutkimuksia
Koehenkilöt saattavat tunnistaa sinkin sen mausta, mikä hankaloittaa sen tehon tutkimista. Sinkin lievästi paha maku on ollut mahdollista tunnistaa imeskelytableteissa.
Placebovaikutus voi korostua, jos sinkki tunnistetaan sen mausta tai valmisteen sivuvaikutuksista, joista yleisin on pahoinvointi.
Negatiivisen tuloksen tuottaneita tutkimuksia on kritisoitu siitä, että sinkki olisi ollut niissä vääränä yhdisteenä tai että sinkki-ionien vapautumista olisivat haitanneet valmisteen muut ainesosat, kuten sitruunahappo tai makeutusaineet.
Imeskelytableteissa asetaatti, glukonaatti ja glukonaatti-glysinaatti vaikuttavat lupaavimmilta yhdisteiltä. Nieltävissä tableteissa pikolinaattia pidetään hyvin imeytyvänä, tosin em. parissa ehkäisytutkimuksissa on käytetty sulfaattia (tabletteina ja siirappina).
Lisätutkimusta tarvitaan
Sinkin tehosta ei ole yksimielisyyttä tiedeyhteisössä, vaan osa tutkijoista vaatii enemmän ja parempia tutkimuksia asiasta. Erityinen haaste on sinkin maun eliminoiminen mahdollista placebovaikutusta aiheuttavana tekijänä.
Lisää tutkimusta tarvitaan etenkin seuraavista kysymyksistä:
- Mikä eri sinkkiyhdisteistä sopii parhaiten flunssan hoitoon?
- Kuinka suuri on oikea kerta-annos?
- Kuinka tiheään sinkkiä tulee ottaa?
Ei ole myöskään kunnolla tutkittu, mihin sinkin flunssaa lievittävä vaikutus tarkalleen ottaen perustuu.
Kaiken kaikkiaan sinkki vaikuttaa kuitenkin olevan lupaavin tähän asti tutkittu “flunssalääke”. Tutkijat yhdistivät sen käytön lasten vähäisempiin poissaoloihin koulusta.
HUOM! Sinkkiä sisältäviä nenäsumutteita suositellaan välttämään. Niistä on joissakin harvinaisissa tapauksissa seurannut hajuaistin menetys, joka voi olla peruuttamaton.
Lisää aiheesta:
- For Cold Virus, Zinc May Edge Out Even Chicken Soup (New York Times)
- Zinc for the common cold – tiivistelmä intialaisten tutkimuksesta (The Cochrane Collaboration)
- Zinc Lozenges May Shorten the Duration of Colds: A Systematic Review (Harri Hemilä)